Binnen de aanpak van ondermijning is regievoering een essentieel instrument. Maar waar voer je regie op? Maak gebruik van de regiedriehoek.
De regiedriehoek ondermijning onderscheidt drie vormen van regie:
1. Regie op actie en uitvoering
Regievoering op het vermogen om afspraken om te zetten in concrete acties: het doen. Dit is effectief sturen op afspraken en het inzetten van concrete acties om resultaat te bereiken. Diegene de regie voert dient een proactieve houding in regievoering te hebben. Denk aan het bewaken van de voortgang, het stimuleren van acties en het realiseren van tastbare resultaten.
2. Regie op informatie
Informatie is het fundament van een effectieve aanpak van ondermijning. Regie op dit vlak betekent zorgen voor een heldere informatiestructuur: wie ontvangt welke informatie, wat gebeurt er met informatie over acties, hoe worden resultaten gedeeld, en hoe wordt tijdig bijgestuurd? Goede regievoering op informatie resulteert in betrouwbare en actuele informatie, waardoor je goede besluiten kunt nemen. Ook bij het opschalen en afschalen van specifieke acties. Tip: maak in de praktijk gebruik van een “wie-mag-wat”-matrix om inzichtelijk te maken welke partijen bevoegd zijn bepaalde informatie te hebben en informatie uit te wisselen. Dit bevordert transparantie, voorkomt onduidelijkheid en versterkt het vertrouwen tussen partners onderling.
3. Regie op kennis en expertise
De derde pijler van regievoering betreft het benutten van relevante kennis en expertise. Dit kan juridische, wetenschappelijke of praktijkkennis zijn. Regie op kennis houdt in dat er actief gestuurd wordt op het vergaren, delen en toepassen van kennis om de aanpak van ondermijning te versterken. Denk aan het benutten van inzichten uit criminologie, victimologie, bestuurskunde, maar ook praktijkervaring van andere stakeholders.
De regiedriehoek ondermijning biedt een strategisch sturingskader om grip te krijgen op de complexe samenwerking die nodig is in de bestrijding van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Door expliciet regie te voeren op actie, informatie en kennis, wordt de aanpak effectiever. Regiedriehoek ondermijning is een geregistreerd concept van Jeroen Bakker.
Wil jij meer weten over ondermijning en specifiek over hoe je in de praktijk bijvoorbeeld het lokaal ondermijningsoverleg, soms Gemeentelijke Signalenoverleg Ondermijning (GSO) genoemd, in uitvoering brengt? Bestel dan het Basisboek Ondermijning. Wil je meer kennisberichten ontvangen en je kennisniveau over ondermijning op peil houden, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wees gerust, je ontvangt alleen kwalitatieve kennisberichten, anders versturen we deze niet.